26 Aralık 2013 Perşembe

Allahü Tealanın Sıfatları

    Bütün varlıkların,her organın,her hücresinin yaratıcısı,yoktan var edicisi,yalnız Allahü tealadır.Her şeyde,Allahü tealanın yüksek zatının hakikatını kimse bilemez ve bundanda bahsetmek,oan ortak koşmak olur.Bu ise şirkettir,en büyük günahtır.Akla hayaşe gelenlerin hepsinden uzaktır.Hiçbiri o değildir.Ancak Kur'an-ı Kerimde,bizzat kendisinin açıkladığı sıfatlarını,isimlerini ezberleyip,uluhiyetini,büyüklüğünü bunlarla tasdik ve ikrar etmelidir.Akıl ve baliğ olan kadın ve erkek her müslimanın Allhü tealanın (ZATİ) ve (SUBUTİ) sıfatlarını doğru bilmesi ve inanması lazımdır.Herkese ilk farz olan şey budur.bilmemek özür olmaz bilmemek büyük günahtır.

                                                       ZATİ SIFATLARI
     Bunların hepsi altıdır.Bu altı sıfatın hiçbiri,varlıkların hiçbirinde yoktur.Yalnız Allahü tealaya mahsusturlar.Bunların sonradan yaratılan varlıklara hiçbir surette bağalantıları da yoktur Bunlar;

     1.)VÜCUD:Allahü teala vardır.Varlığı ezelidir.Vacibül vücuddur.Yani varlığı hep lazımdır.

     2.)KIDEM:Allhü teala ezelidir.yani evveli yoktur.

     3.)BEKA:Allahü teala edebidir. yani sonu yoktur.Hiç yok olmaz Ortağı olmak muhal olduğu gibi,zat ve sıfatları için de yokluk mahaldir.

     4.)VAHDANİYET:Allahü tealanın zatında,sıfatlarında ve işlerinde ortağı yoktur.

     5.)MUHALEFETÜN-LİL HAVADİS:Allhü teala,zatında ve sıfatlarında hiç bir mahlukatın zat ve sıfatlarına benzemez.

     6.)KIYAM Bİ-NEFSİHİ:Allahü teala,zatı ile kaimdir.Durmak için bir yere muhtaç değildir.Zira,her ihtiyaçtan münezzehtir.Bu kainatı yokluktan varlığa getirmeden önce,zatı nasıl isse sonsuz olarak hep öyledir.

                                                  SÜBUTİ SIFATLARI
     Bunların hepsi sekiz tanedir.Bu sıfatlar,Allahü tealanın varlığını göstermekte,zatında,sıfatlarında ve işlerinde kemal,üstünlük bulunduğunu ve hiçbir kusur,karşılık ve değişiklik olmadığını bildirmektedir.

     1.)HAYAT:Allahü teala diridir.Hayatı yarattıklarının hayatına benzemeyip,zatına layık ve ona mahsustur.Bu hayat,ezeli ve ebedidir.

    2.)İLM:Allahü tela herşeyi bilir.Bilmesi,yarattığı varlıkların bilmesi gibi değildir.Bilmesinde değişiklik olmaz.Ezeli ve ebedidir.

    3.)SEM:Allahü teala işitir.Vasıtasız.ortamsız işitirKulların işitmesine benzemez.Bu sıfatu da,her sıfatı gibi ezeli ve ebedidir.

    4.)BAŞAR:Allahü teala görür.Aletsiz ve şartsız olarak gizli ve aşikar olan herşeyi görür.

     5.)İRADE:Allahü tealanın dilemesi vardır.Dilediğini yaratır.Her şey,onun dilemesi ile olur.İradesine engel olacak hiçbir kuvvet yoktur.Onun iradesi,irade-i külliyyedir.Kullarına da irade vermişdir.Kulların iradesi (irade-i cüz'iyye)dir.

    6.)KUDRET:Allahü teala gücü yeticidir.Hiçbir şey ona güç gelmez.

     7.)KELAM:Allahü teala söyleyicidir.Söylemesi alet,harfler,sesler ve dil ile değildir.Kur'an-ı Kerim,onun kelamıdır.

      8.)TEKVİN:Allahü teala yaratıcıdır.Ondan başak yaratıcı yoktur.Her şeyi o yaratır.Ondan başkasına yaratıcı dememeli,kulları için(yarattı),yarattın keleimelerini kullanmamalıdır.
          Allahü tealanın sıfatlarının hakiketlerini anlamak da mümkün değildir.Akl ile anlamak imkansızdır.Hiç bir kimse ve her şey,Allahü tealanın sıfatlarına ortak ve benzer olamaz.


ARKADAŞLAR EMEĞE KARŞILIK OLARAK SAYFAMIZIN SONUNDAKİ REKLAM 1.2.3.4.5.6.7.8 DİYE İSİMLENDİRİLEN REKLAMLARA 1 ER KERE TIKLAYIP SAĞ ÜST KÖŞEDEKİ 5 SN BİTİNCE REKLAMI GEÇ DERMİSİNİZ YAPANLAR ALLAH RAZI OLSUN HİÇBİR VİRÜS FİLAN YOKTUR.24 SAATE BİR 1 KİŞİ 1 KERE YAPMASI YETERLİDİR.TIKLARKEN SAĞ FARENİN SAĞ TUŞU İLE BAĞLATIYI FARKLI SEKMEDE AÇ DERSE SAYFADAN AYRILMADAN BAŞKA SEKMENİZDE AÇABİLİRİSİNİZ BİRDE SAYFAMIZIN SAĞ ÜSTTE ARAM KUTUSUNUN ALTINDAKİ GEÇEN YAZININ ALTINDAKİ RESİMLİ LİNKE İSTEDEĞİNİZ ZAMAN SADECE 1 KERE TIKLARMSINIZ İLETİŞİM İÇİN SAYFANIN SONUNDAKİ İLETİŞİM KUTUSUNDA ULAŞABİLİRSİNİZ





   

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder